Wat is de meest ideale temperatuur voor vloerverwarming? Wel, dat is zorgen dat je vloerverwarming dag en nacht een constante temperatuur heeft. Zo zal de temperatuur binnen altijd aangenaam zijn en daarbovenop zal je rendement zo ook het hoogst liggen.

Ga je vloerverwarming aanleggen? Vergelijk nu verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
Bij het instellen van een goede temperatuur voor vloerverwarming spelen natuurlijk een aantal factoren een rol. Ook je persoonlijke voorkeur is van invloed. Ben jij een koukleum of breekt het zweet je al snel uit? Hou je van een behaaglijk warme ruimte of heb je het liever wat koeler?
Ongeacht jouw eigen voorkeur, kun je de temperatuur van vloerverwarming zo instellen, dat de verwarming efficiënt is en de kamer een aangename temperatuur heeft. We leggen je uit waarmee je rekening moet houden om de ideale temperatuur voor vloerverwarming in te stellen.
Inhoud
Geleidelijke verwarming
Om de ideale temperatuur voor vloerverwarming te bepalen, is het belangrijk om rekening te houden met de werking van de verwarming in de vloer. De hele vloer wordt namelijk opgewarmd, zodat deze zijn warmte aan de omgeving (de kamer) afgeeft. Het duurt een tijd voordat de vloer is opgewarmd. Eenmaal warm koelt de vloer ook niet zo snel af. Vloerverwarming is dus niet geschikt voor snelle en hoge temperatuurschommelingen.

Te hoge temperatuur vloerverwarming
Standaard heeft het warm water van de verwarming in de vloer een temperatuur van 30°C. Veel mensen vinden het fijn als de vloer lekker warm aanvoelt en zetten de verwarming hoger. Vooral op blote voeten is dat wel aangenaam. Hoewel het misschien wel prettig is, is deze manier van verwarmen niet echt ideaal.
Dit kost namelijk veel energie. De vloer wordt immers van onderuit verwarmd. Alle lagen van de vloer moeten eerst helemaal opwarmen, waarbij ook warmte verloren zal gaan. Is de vloer eenmaal opgewarmd, geeft hij warmte af aan de omgeving. Hierdoor wordt het dan al gauw veel te warm in de kamer.
De vloerverwarming wordt dan weer uitgezet. Als de vloer warm is, koelt deze echter niet zo snel af en blijft warmte afgeven. De kamertemperatuur blijft stijgen. Vaak wordt er dan maar een raam opengezet om de kamertemperatuur enigszins aangenaam te houden. De warmte wordt daarmee eigenlijk verspild. Zonde van de energie en van je geld.

Ga je vloerverwarming aanleggen? Vergelijk nu verschillende vakmannen in je eigen regio en bespaar tot 35% in slechts 2 minuten!
Vraag een gratis offerte aan »
De ideale temperatuur voor vloerverwarming: Een Constante temperatuur
Een constante temperatuur is het meest ideaal voor verwarmde vloeren. Vermijd (grote) temperatuurschommelingen. De vloer koelt dan niet steeds af om vervolgens weer helemaal opgewarmd te worden. Je verspilt zo geen energie en de kamer heeft steeds een aangename temperatuur.
Dit geldt voor gelijk welke kamer in je huis: De woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken, …
De badkamer kun je eventueel voorzien van een extra radiator om zo ’s ochtends de ruimte sneller op te warmen. Of elektrische verwarming is hier tevens een optie, maar dan liggen je energiekosten een pak hoger.
Opritverwarming is tevens een uitzondering op die regel. Deze kun je handmatig instellen wanneer het gesneeuwd heeft of automatisch laten aanspringen als de temperatuur onder het vriespunt zit.
Hoofdverwarming of bijverwarming
Bij het instellen van een goede temperatuur speelt het een rol of de vloerverwarming de hoofdverwarming is, of dat deze als bijverwarming gebruikt wordt. Worden er naast de verwarmde vloer ook andere warmtebronnen, zoals radiatoren of een kachel gebruikt, is het bijverwarming.
Is de vloerverwarming bijverwarming, kan deze op een constante, lagere temperatuur ingesteld worden. De vloer is dan wel comfortabel warm. Voor wat extra warmte kun je de radiatoren (of andere warmtebronnen) inschakelen. Zo kun je de kamer eenvoudig in korte tijd wat warmer stoken.
Is de verwarming in de vloer de hoofdverwarming, dan kun je de temperatuur wel iets aanpassen. Vermijd echter grote temperatuurverschillen. Zet de verwarming ’s ochtends iets hoger, op een temperatuur waarop deze de hele dag kan blijven staan. Zo zal het in de loop van de dag aangenaam warm worden, zonder dat het echt heet wordt in de kamer.

Seizoen
Ook het seizoen is van invloed op de ideale temperatuur voor vloerverwarming. In de zomer zal stoken niet nodig zijn. De vloerverwarming kan dan lager gezet worden. Als het stookseizoen dan begint in de herfst of winter, kan de vloerverwarming geleidelijk warmer gezet worden.
Zet de vloerverwarming sowieso nooit in één keer hoog. Voor de vloer is het beter om de temperatuur juist geleidelijk, in stappen van een aantal graden, te laten stijgen.